BIG 6-sessies in samenwerking met Heijmans

Veiligheidskundige André Berende van Heijmans en KAM-coördinator Mark Verest van M.J. van Riel kijken in elkaars keuken: “We kunnen nog veel van elkaar leren.”

Wat leren Heijmans en M.J. van Riel van elkaar in zo’n BIG 6 sessie?

André: “We hebben het met elkaar over concrete dilemma’s en over onderwerpen waar de één wel verstand van heeft en de ander niet. Niet iedereen is zich bewust van elkaars situatie op de bouwplaats en daar proberen we meer begrip voor te kweken. Iedereen kan tijdens zo’n sessie zeggen wat hij of zij ergens van vindt. Er zijn geen foute antwoorden. We bespreken stellingen en tonen situaties waarbij we vragen: ‘Wat zie je hier?’ Dan pas ervaar je dat veel mensen iets anders zien in dezelfde situatie. Door het daarover te hebben leer je ook elkaar aan te spreken.”

 

Hebben jullie een concreet voorbeeld?

Mark: “We werken in de sessie met praktijkvoorbeelden. Zo ervaren de mensen van Heijmans zelf wat er komt kijken bij het opstellen van een mobiele kraan en wat de machinist wel en niet ziet als hij geconcentreerd naar boven zit te kijken. De machinist moet er dan namelijk op vertrouwen dat alle veiligheidsmaatregelen die hij heeft uitgezet ook worden nageleefd. Je weet pas hoe lastig het is, als je zelf achter de knoppen zit. Die ervaring is nuttig tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Dan kun je beter inschatten wat de ander doet. Het is niet vanzelfsprekend dat het allemaal goed gaat.”

 

Waarom is dat in de praktijk nog niet zo vanzelfsprekend dan?

Mark: “De machinist weet vaak niet wie boven de last aanslaat. Terwijl dat de persoon is waar hij misschien wel de hele dag mee moet samenwerken. Het is belangrijk dat diegene weet hoe hij een last aanslaat en wat de regels zijn. Je moet elkaar kunnen vertrouwen en goed met elkaar kunnen communiceren. Vaak slaan op een dag ook nog eens verschillende mensen van verschillende bedrijven een last aan. Een korte werkbespreking vooraf, waar je zaken in afstemt, zou niet gek zijn.”

Heijmans heeft een eigen programma en M.J. van Riel ook. Wat zijn de overeenkomsten?

André: “De pijlers in allebei de programma’s zijn verandering van houding en gedrag op het gebied van veiligheid. Het zijn een soort langlopende gedragscampagnes.” Mark: “De doelstellingen zijn hetzelfde, hoe we het invullen is misschien net iets anders. Wij werken bij M.J. van Riel met het gedragsprogramma ‘Hein’. In dit programma krijgen onze mensen te maken met Hein & Guus die inspelen op gewetensvragen. Ze zitten als het ware de hele dag op je schouders. Hein zegt steeds hoe het eigenlijk moet, terwijl Guus steeds een excuus heeft om gewoon door te gaan. Door open en eerlijke communicatie maken we dilemma’s bespreekbaar."

 

 

Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat veilig werken de normaalste zaak van de wereld gaat worden?

Mark: “Door het als de normaalste zaak van de wereld te beschouwen. Niet meer en niet minder.” André vult aan: “Door elkaar positief te blijven benaderen over dit onderwerp. En maak je medewerkers verantwoordelijk bij het oplossen van veiligheidsissues binnen hun eigen werkzaamheden. Onze kernwaarde 'afspraak is afspraak' is hier natuurlijk ook van toepassing. Als men zich niet aan de afspraak houdt, wordt het handhavingsbeleid toegepast.”  Meer informatie

Interessant? Lees dan ook:

 • Nieuws

  Straks vaart de MD10 aan kop van de Sail-vloot

  MIDDELHARNIS – Het was een langdurige precisieklus, waarvoor M.J. van Riel industrial movements alle lof kreeg, die in de loop van de vrijdagmiddag uitmondde in het plaatsen van de MD10 Johanna Hendrika op de restauratiehelling van de Menheerse werf. 

 • Nieuws

  M.J van Riel investeert in draadlooze Compression Load Cells ofwel weeg en zwaartepunt meet gereedschap of modules

  Met deze aanschaf is het mogelijk wegingen te verrichten voor onze klanten tot 600 ton.
  Met maximaal vier weegpunten van ieder 150 ton kunnen we via een draadloos systeem de gewichten uitgelezen en met behulp van een software pakket is het mogelijk een zwaartepunt calculatie te maken.

 • Nieuws

  Nieuwste type telescoopkraan

  In 2017 mogen we het nieuwste type telescoopkraan van Liebherr - de LTM1450 - binnen onze gelederen welkom heten.

Terug naar boven